• Forumet er stengt for nye innlegg, men du kan fortsatt gå inn på eldre årganger for å lese.

Økonomi/Lisens

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#1
Fotballforbundet har jo nå gått over til løpende lisens, hvor de delte inn økonomien i 3 kategorier, med Finansielt oppfølgingsystem (FOS).

Hvilken kategori man havner i regnes ut etter en poengscore på bakgrunn av økonomiske nøkkeltall på både resultat, likviditet og balanse. Maks uttelling er 240 poeng. Alle klubber som får under 65 poeng havner i kategori 1 og må utvikle en handlingsplan som skal godkjennes av lisensnemda. Klubbene vil også kunne pålegges handlingsbegrensninger som forbud mot ansettelser og kjøp av spillere, og klubber kan måtte søke om tillatelse for utlegg over Kr 50.000,-

Handlingsplanen skal ha delmål for å komme over i kategori 2, hvor hvert kriterium som klubben ikke oppfyller skal være med.

Dersom klubben ikke klarer sine delmål, vil klubben sanksjoneres. Første reaksjon er en irettesettelse, deretter vil poengtrekk i serien komme. Hvis klubben til slutt ikke oppnår målsetningen i handlingsplanen (komme til kategori 2 i løpet av 3 år), vil lisensen trekkes tilbake. Handlingsplanen avsluttes ikke før man har vært utenfor kategori 1 i to etterfølgende målinger. Klubben kan heller ikke være i kategori 1, i mer enn 36 av 60 måneder.

Brudd 1 - irettesettelse
Brudd 2 - trekkes 1 poeng i serien
Brudd 3 - trekkes 3 poeng i serien
Brudd 4 - trekkes 6 poeng i serien
Brudd 5 - trekkes 8 poeng i serien
Brudd 6 - trekkes 8 poeng i serien
Oppnår ikke målsetning - lisens trekkes tilbake

Ingen klubber vil i 2010 få noe annet en irettesettelse, da brudd 2 tidligst kan skje før 2011 sesongen (31.12.10). I 2011 er det 2 målinger, klubber som har brutt sine delmål fra handlingsplanen helt frem til (og med) 2. måling 2011 (30.06.11) vil dermed trekkes 4 poeng i 2011.

Kategori 1: Krever handlingsplan (under 65 poeng)
Kategori 2: God nok økonomi (opp til 130 poeng)
Kategori 3: Best (over 130 poeng)

Forrige måling er basert på tallene fra lisensøknaden som ble levert høsten 2009 - tall fra 31.08.09

Situasjonen i tippeligaen var da som følger: (herunder også lag som rykket opp fra adeccoligaen etter 2009-sesongen)

Kategori 1
Strømsgodset, Brann, Kongsvinger, Hønefoss, Odd, Start, Tromsø

Kategori 2
Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga, Aalesund, Molde, Viking

Kategori 3
Sandefjord, Stabæk, Rosenborg

Endringer til neste måling som var 31.12.10 er at Start er kommet seg opp i kategori 2, mens Tromsø nå er i kategori 3. Merk at begge lagene fortsatt er underlagt sin handlingsplan da en klubb må være utenfor kategori 1 i 2 etterfølgene målinger.

I negativ retning har Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga, Sandefjord og Rosenborg gått. De tre første faller ned fra kategori 2, til kategori 1. Sandefjord tar et svalestup fra kategori 3, ned til kategori 1, mens Rosenborg går fra kategori 3 til 2.

Samlet sett har likevel FOS-scoren gått opp i tippeligaen. Gjennomsnittet fra 31.08.09 målingen var på 65 poeng, denne er nå på 66 poeng.

Nåværende kategorier i tippeligaen:

Kategori 1
Strømsgodset, Sandefjord, Vålerenga, Kongsvinger, Hønefoss, Haugesund, Lillestrøm, Odd, Brann

Kategori 2
Start, Aalesund, Rosenborg, Molde, Viking

Kategori 3
Stabæk, Tromsø

Alle klubber i kategori 1, samt de to som nylig var der (Start og Tromsø) kan være under begrensninger fra NFF. NFF oppgir ikke hvilke begrensninger de pålegger de forskjellige klubbene.

Når det gjelder Adeccoligaen er det også bedring å spore. Moss som først ikke fikk lisens (på grunn av egenkapital) har klart å karre seg ut av kategori 1. Slik var ståa per 31.08.09

Kategori 1
Tromsdalen, Løv-Ham, Moss, Sarpsborg, Lyn, Bodø/Glimt, Bryne

Kategori 2
Alta, Sogndal, Mjøndalen, Nybergsund, Fredrikstad

Kategori 3
Ingen

Ved målingen 31.12.09 har som tidligere nevnt Moss klatret til kategori 2, det samme har Løv-Ham gjort. Andre veien har Sogndal gått. Ingen adeccolag var i kategori 3 ved noen av målingene. I tillegg er de nyopprykkede lagene nå med på oversikten. Sandnes Ulf og Follo er plassert i kategori 1, mens Ranheim og Strømmen er i kategori 2.

Samlet sett har poengscoren i adeccoligaen også økt. Snittet var ved forrige måling 38, ved siste måling var den 40.

Nåværende kategorier adeccoligaen:

Kategori 1
Sogndal, Bryne, Bodø/Glimt, Sarpsborg, Follo, Sandnes Ulf, Tromsdalen, Lyn

Kategori 2
Alta, Mjøndalen, Løv-Ham, Moss, Ranheim, Strømmen, Fredrikstad, Nybergsund

Kategori 3
Ingen

Også her er alle lag i kategori 1, samt de to som nylig gikk ut av kategori 1 (Løv-Ham og Moss) under en handlingsplan.

Nå er det å håpe på at alle lag klarer å styre økonomien sin i riktig retning slik at poengtrekk ikke blir nødvendig i 2011. Det er viktig å understreke at selv om en klubb er i kategori 1 ved alle målingene helt frem til andre måling 2011, så er det ikke automatikk i at klubben blir trukket poeng. Klubben kan likevel ha nått sine delmål, og være på bedringens vei. Handlingsplanen for å nå kategori 2 er en treårig plan, selv om det er en fordel for klubbene og gå ut av handlingsplanen tidligere.


http://www.fotball.no/Documents/PDF...ling_tallpresentasjon_2010.pdf?epslanguage=en
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#2
http://fotball.bt.no/eliteserien/article185258.ece

Da er det klart for oppdatering, og Alta har bevegd seg i gal retning, og må nå følge en handlingsplan fremover. Dette gjelder også Fredrikstad og Nybergsund.

Fire klubber har fått irettesettelse og risikerer dermed poengtrekk til neste år hvis får et brudd til. Disse klubbene er Brann, Strømsgodset, Glimt og Løv-Ham. Moss ville også fått irettesettelse, men siden de rykket ned så er ikke de underlagt lisensreglene lenger.

http://www.fotball.no/nff/NFF-nyheter/2010/--Klubbokonomien-gar-rett-vei/
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#3
Nåværende kategorier - Tippeligaen per 30.06.10

Kategori 3
Sandefjord (opp fra kategori 1)

Kategori 2
Stabæk (ned fra kategori 3)
Start, Aalesund, Rosenborg, Molde, Viking (stabil i kategori 2)
Lillestrøm, Haugesund, Vålerenga (opp fra kategori 1)

Kategori 1
Tromsø (ned fra kategori 3)
Strømsgodset, Kongsvinger, Odd, Brann, Hønefoss (stabil i kategori 1)


Nåværende kategorier - Adeccoligaen per 30.06.10

Kategori 3
Strømmen (opp fra kategori 2)

Kategori 2
Mjøndalen, Ranheim (stabil i kategori 2)
Sogndal, Sarpsborg, Sandnes Ulf, Tromsdalen (opp fra kategori 1)

Kategori 1
Alta, Løv Ham, Nybergsund, Moss, Fredrikstad (ned fra kategori 2)
Bryne, Bodø/Glimt (stabil i kategori 1)

Ikke tall fra Follo og Lyn

I kursiv, klubber med irettesettelse
 

TUIL

Velkjent medlem
#5
Hvis du ser i landets øverste divisjon så er det vel akkurat motsatt. De som brukte flest unge havnet helt i toppen, så er nok ingen sammenheng.
Forøvrig får vel TUIL 200k for dette, ikke kjempelønnsomt, men i teorien er det 2-3 spilleres lønn neste sesong, så kan bli viktig.
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#6
Mente heller ikke at det var en sammenheng - eneste at det kan bli mer uerfarent. Men hovedpoenget er om spillerne er gode nok, så har alder ingen betydning. Flott å kunne bruke unge spillere men de må være gode nok. Er du god nok er du gammel nok, eller motsatt - er du god nok er du ikke for gammel heller. Må bruke det som er best for laget og ikke bruke en spiller som ikke holder samme standard for å få noen ekstra kroner fra forbundet.

Vet ikke hvordan fordelingsnøkkelen til forbundet er, men om hvert poeng skulle tilsvare like mange kroner, og totalpotten var som nevnt halvannen million, så vil utbetalingene fra forbundet være som følger:

(bruker poengsummene som ligger på moss sine sider)

Lag Poeng Kroner
Tromsdalen 605 176797
Moss 592 172998
Follo 532 155465
Sogndal 507 148159
Sarpsborg 470 137347
Bodø/Glimt 323 94389
Strømmen 322 94097
Mjøndalen 288 84161
Fredrikstad 279 81531
Bryne 274 80070
Sandnes Ulf 261 76271
Alta 235 68673
Nybergsund 227 66335
Løv-Ham 205 59906
Ranheim 13 3799
 

Crocuta

Erfarent medlem
#9
På tide å starte opp innsamlings aksjonen igjen??? Er det noen stemming for det? Trekk pr mnd som igjen overføres til klubben i våre hjerter? Vet at mange gjør mye fra før men.... en 10-500kr xtra pr mnd fra mange nok ville jo blitt et fin fint tilskudd til klubben.
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#10
Starte opp igjen? Er ikke avsluttet - alt som kommer inn på den kontoen blir overført til Alta IF. Det kommer fortsatt inn kroner på den kontoen hver måned.
 

Snorkfrøken

"Mor"
Medlem av ledelsen
#11
Steinbergets aksjon står som egen innskuddspost i Alta IFs regnskap :) Men vi kan jo promotere det mer på standene vi skal ha fra mars av...
 

Crocuta

Erfarent medlem
#12
oki... da skal jeg sette inn cash på konton igjen.... Oppfordrer flere til å slenge seg med... Sleng inn en liten post med konto nr å sånn da?! :)
 
S

Stefan L

Gjest
#16
det er fagfolk i Alta IF og...

Ja, det tror jag säkert, men finns det någon organisation som är så komplett att den inte kan behöva extrahjälp då och då?
 

Snorkfrøken

"Mor"
Medlem av ledelsen
#17
Det som er viktigst, er pengehjelp :) Har man lyst til å hjelpe til, er man veldig velkommen til å gi penger til vår støttekonto. Hvis man har lyst til å sponse, ta kontakt med tron@altaif.no. Da går det jo an å tilby tjenester, også :)
 

Mini

Erfarent medlem
#18
Stefan L
det er fagfolk i Alta IF og...

Ja, det tror jag säkert, men finns det någon organisation som är så komplett att den inte kan behöva extrahjälp då och då?
ja..hvorfor ikke..synes ikke man skal avise folk som ønsker å hjelpe klubben..man bør heller være ydmyk ta kontakt med vedkommende og se om det er noe personen kan hjelpe til med.
Johansen
det er fagfolk i Alta IF og...
Økonomistyringa det siste året tyder vel ikke på det.
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#19
De har vel styrt utgiftene sånn tålelig stramt sammenlignet med tidligere år, men klarte ikke å få inn samme inntektsgrunnlag selv med hovedsponsor på plass. Litt rart egentlig - man får på plass en hovedsponsor som gir bedre rammer enn år da man slet med denne, men ender opp med lavere total. Så til neste år strammes budsjettet inn ennå mer, så jobber man å få opp inntektene til et høyere nivå.

Som det sto i lørdagens Altaposten: Blakk i spillerjakt (eller budsjettkutt gjør jakten vanskelig).

Magnus Nicolaisen som var nevnt tidligere blir uaktuell når Harstad skal ha rundt tohundretusen i utdanningskompensasjon, og dermed må man se på eldre spillere på bosman som ikke utløser denne kompensasjonen og dermed kan komme gratis (24 år og opp). Lønnsbudsjetter er vel også justert ned, så det gjør også jakten vanskeligere. Dermed må man bruke all den tida man har til rådighet får å få på plass de 3-4 siste spillerne man ønsker i stallen.
 

Mini

Erfarent medlem
#20
Økonomistyringa har tydeligvis ikke vært god nok når d er et underskudd på 2,4 mill.
Hvis inntektsgrunnlaget e sviktende i forhold til budsjettet må jo utgiftan kuttes,men d e d vel svært få som ønsker i.o.m at d kan svekke de sportslige resultatene.
Inntektene kan derimot økes men krever at flere tar tak,gjerne at folk som ønsker å bidra til dugnad blir tatt vare på og involvert.
Tilskuerantallet sist sesong var vel i gjennomsnitt på ca 600-700 pr. hjemmekamp,noe æ synes e lavt når en kan se klubber på høyt norsk nivå i Finnmarkshallen.
Hær e d absolutt et potensiale i få inntekter.
Hvis hallen har en kapasitet på 1200 e d i hvertfall 4-500 sesongkort som kunne vært solgt og fått inn garanterte inntekter på 0,5-1 mill.
Hvorfor går ikke klubben aktivt inn for å selge flest mulig sesongkort for å sikre disse inntektene.
Finnes heller ikke noe info på Alta IF eller denne hjemmesia om hvor man kan få kjøpt sesongkort.
D må da være mulig i denne teknologiske verden å opprette en link på disse hjemmesidene på kjøp av sesongkort....:S
 

Håvard Th

Stabilisator
Medlem av ledelsen
#21
At ting kan gjøres bedre er selvsagt når man ender opp med et stort underskudd. Men det er vanskelig å gjøre mye i løpet av en sesong med utgiftene når inntektene svikter. Utgiftene er stort sett satt etter antall lag man har påmeldt i serien, med kostnader på blant annet reise, opphold og lønn til spillerne. Man kan kanskje eventuelt reise ned med færre folk (spillere+støtteapparat) på bortekamper, men dette er nok på et brukbart minimum allerede nå. Andre grep som nevnes er å få til et kollektivt lønnskutt som andre klubber har gjennomført, men lønnsutgiftene til spillerne er nok på et tilnærmet minimum så det er nok vanskelig å få til i løpet av en sesong. Det er krav om minimum lønn for spillere utenfor EU, og også krav om et alle andre spillere har proffkontrakt som tilsvarer at minimum av lønn.

Da er det lettere å ta disse justeringene mellom sesongene. Spillere som må ha full lønn som fotballspillere (utlendingene) har ikke fått tilbud om ny kontrakt (Aziz Idris, Diomande Alassane, Aldin Softic) - noe som kutter ned lønnsutgiftene kraftig. Hvis man erstatter de som er borte med billigere og eventuelt færre spillere har man kuttet ned en god del. I år blir det også billigere reiser for rekruttlaget ettersom finnmarkserien blir delt inn i to (eller tre) avdelinger. På trenersida kombineres jobber - Rune Berger er ennå delvis (eller fullt?) sportsjef i tillegg. Tron Møller Natland tok på seg trenerjobben for damelaget i tillegg til sin markedsjobb.

Så utgiftene kuttes nok - når de kan. Men det er nok inntektsiden man må få opp igjen. Man kan jobbe med flere ting som du nevner - få flere tilskuere, få på plass flere sponsorer osv.

Når det gjelder sesongkortene så er vel de like rundt hjørnet, og de forhåndssolgte en del sesongkort på amfi tidligere, men folk flest i Alta kjøper nok disse like før sesongstart uansett tror jeg da ingen frykter for at det blir fritt. Så her kunne det å få opp fyllingsgraden i hallen kanskje hatt en positiv bieffekt - man fornyer/kjøper sesongkort tidlig for å sikre seg plass.

Når du nevner at det ikke står noe på disse sidene om sesongkortene så kan et par punkter nevnes:

- Dette er ikke offisielle sider for Alta IF
- Sesongkortene er ikke i salg ennå

Men selv med disse punktene i minne, så blir det opplyst på sidene her om sesongkort når disse selges på stander og lignede. Alta IF har også info på sine sider om sesongkortene om at de kan kjøpes på stander og nede på Aronnes. Om de lager en teknologisk løsning for salg av sesongkort på nettsidene så ville vi nok også opplyst om dette på våre supportersider.
 

Mini

Erfarent medlem
#22
..skjønner at du som bosatt i Alta og den mest ivrigste Alta IF supporter argumenterer at klubben gjør så godt de kan... men
Sesongkortsalget burde allerede vært igang for å sikre sæ garanterte inntekteter,når sesongen e i gang blir det umulig å få solgt disse for da sparer du ved å kjøpe enkeltbilletter.
Hva med å hatt en billigere pris hvis du kjøpte sesongkort tidlig og dyrere jo nærmere sesongstart du kom.Hær ville sesongkortsalget fått fart og inntektene ville vært sikret.
Alta IF profilerer sæ som laget for hele Finnmark eller "Finnmarks Stolthet"
Hva med tilskuere og supportere uten fra..de kan da ikke bare møte på Amfi eller Aronnes og kjøpe sesongkort eller billetter til kamper på forhånd.
Hva med disse ved kamper det e stor rift om billettene.. dem risikerer å kjøre 30-40 mil og ikke komme inn på kamp.
D må da gå an å selge sesongkort og billetter på nett,kan ikke skjønne noe annet..:S
 

Johansen

Asistifist
Medlem av ledelsen
#23
Hva med tilskuere og supportere uten fra..de kan da ikke bare møte på Amfi eller Aronnes og kjøpe sesongkort eller billetter til kamper på forhånd.
Hva med disse ved kamper det e stor rift om billettene.. dem risikerer å kjøre 30-40 mil og ikke komme inn på kamp.
D må da gå an å selge sesongkort og billetter på nett,kan ikke skjønne noe annet..:S
da kan man jo for eksempel bare ringe å holde av billetter, sånn som det har blitt gjort med "stor kampene".
Men Alta folk er så sær ved vanlige seriekamper og kjøper heller billettene ved kampdag, og det blir visst hver gang det er stand...
 

Mini

Erfarent medlem
#24
..ja d e mye man kan gjøre... og heller ikke trenger å gjøre hvis man e fornøyd med en "halv full " hall og mangler penger..lykke til..:S
 

Crocuta

Erfarent medlem
#25
Sånn... da har man overført et lite beløp til Alta if via Steinberget... Oppfordrer/utfordrer dere alle til å gjøre det samme. Ingen beløp for små og ingen beløp for store. :)
 
Topp